Web sitemize hoşgeldiniz, 22 Ocak 2025

İdrardan Kan Gelmesi Neye İşarettir?

İdrardan Kan Gelmesi Neye İşarettir?

İdrardan Kan Gelmesi (Hematüri)

İdrardan kan gelmesi idrar yolları kanserlerinde hastalıkla ilgili bir belirti olabilir. İdrarda kan görülmesi her zaman ciddiye alınması gereken bir bulgudur. Çoğu zaman kanamanın sebebi kanserharici bir sebep; idrar yolları taş hastalığı, enfeksiyon, kan sulandırıcı tabir edilen asprin, kumadin gibi antikoagülan kullanıma bağlı olabilmektedir. Ancak idrarda kan görülmesi bazen kanserle ilgili bir bulgu da olabilmektedir. Birçok hasta idrarda kanama ikinci, üçüncü defa tekrar ettiği zaman doktora başvurmakta, ilk kanama ne zaman olduğu sorusuna ”2yıl önce olmuştu, ama o günden bugüne kadar hiç kan gelmedi.” cevabını vermektedir. Böyle bir durumda kanser erken evreyi geçmiş ve ileri evre olarak tabir edilen tedavisi güç ve riskli safhaya girmiş olabilmektedir.

İdrarda kan görülmesi iki gruba ayrılır; kabaca her gözün görebildiği idrarın kanla karışık olması şeklinde tanımlayabileceğimiz makroskobik kanama ve sadece idrar tahlili ile belirlenebilen, çıplak gözle görülemeyen mikroskobik kanama. Mikroskobik incelemede her mikroskop sahasında 3-5’ten fazla kan hücresi (ertirostik, alyuvar) görülmesi mikroskobik hematüri kabul edilmektedir.

İdrarda kan görülmesi üriner sistem kanserlerinde en sık olarak idrar yollarının iç yüzünü kaplayan epitel tabakasından gelişen ”transizyonal hücreli kanserler”de görülür. Bu tür kanserler en sık idrar torbası dediğimiz mesanede, böbreğin idrar ileten kısmında ve diğer idrar kanallarında gelişir. Böbreğin etli kısmından gelişen, yani ”Renal Hücreli Kanser, RCC”lerde daha az sıklıkla oluşur.

Prostat kanserinin erken safhasında idrarda kanama olmaz. Prostat kanseri prostat kapsülü dışına çıkıp komşu organları, mesaneyi tuttuğunda idrarda kanama görülebilir. Bununla birlikte kansersiz prostat büyümesinde ciddi kanamalar olabilmektedir, prostata bağlı bu kanamalar genelde prostat hacmi yüksek olan hastalarda görülmektedir.

İdrardan kan gelmesi halinde en kısa sürede bir uzman bir üroloji doktoruna başvurulması, gerekli tetkik ve değerlendirmelerin yapılması elzemdir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.